Patiënten krijgen na de diagnose kanker te maken met verschillende zorgverleners. Goede samenwerking rondom (na)zorg is dan essentieel. Steeds meer zorgverleners uit de eerste en tweede lijn werken samen in lokale oncologienetwerken. Deze netwerken voor aanvullende zorg en begeleiding kunnen vanaf 4 februari 2020 opgenomen worden in de Verwijsgids Kanker. Dit om beter zichtbaar te zijn voor patiënten en verwijzers. Oncologienetwerken kunnen zich hier aanmelden.
Voorwaarden voor opname
Voor opname in de Verwijsgids Kanker wordt een aantal voorwaarden gehanteerd. Zo is het van belang dat in een netwerk minimaal 5 verschillende beroepsgroepen opgenomen zijn, waarvan in ieder geval een fysiotherapeut, psychosociale begeleider en diëtist. Daarnaast moet een netwerk beschikken over een contactpersoon met wie patiënten contact kunnen opnemen. > Volledig overzicht voorwaarden.
Aanmelden voor opname
Oncologienetwerken die opgenomen willen worden in de Verwijsgids Kanker kunnen zich hier aanmelden. Na het ontvangen van het aanvraagformulier, checkt IKNL of het netwerk voldoet aan de voorwaarden. Daarna worden de vervolgstappen in gang gezet om het oncologienetwerk zichtbaar te maken in de Verwijsgids Kanker.
Pilot
Opname van oncologienetwerken in de Verwijsgids Kanker is het resultaat van een pilot die IKNL vorig jaar heeft uitgevoerd in samenwerking met Proscoop. Vanuit de pilot zijn er inmiddels 18 oncologienetwerken opgenomen.
Verwijsgids Kanker
De Verwijsgids Kanker van IKNL en partners helpt mensen met kanker en hun naasten bij het vinden van deskundige en betrouwbare aanvullende behandeling en zorg bij kanker. Op ieder moment na de diagnose. Ook voor zorgverleners is de verwijsgids van belang. Zij kunnen via de postcodefilter opzoeken welke hulp in de omgeving beschikbaar is en patiënten hiernaar verwijzen. Bekijk de animatie van 1 minuut over de Verwijsgids Kanker.