Bij welke zorgverlener kan ik met mijn probleem of aandoening het beste terecht? Het is een vraag die veel patiënten die gebruik maken van geestelijke gezondheidszorg (GGZ), zich stellen. Dat geldt ook voor verwijzers zoals huisartsen of praktijkondersteuners GGZ bij huisartsen.
Het zijn onder meer deze groepen die in 2018 hun licht kunnen opsteken bij een uitgebreide website. Partijen uit de GGZ, zorgverzekeraars en leveranciers van data over de GGZ werken aan de site met de werktitel ‘Kiezen in de GGZ’. Op de site kunnen mensen naam- en adresgegevens van zorgverleners vinden en informatie over wat welke zorgverlener doet. Ook komt er op de site onder andere informatie over patiënttevredenheid, vergoedingen van zorgverzekeraars en wachttijden. Daarnaast komen patiëntenversies van de kwaliteitsstandaarden op de site. Hierin staat beschreven waar goede zorg voor een bepaalde aandoening aan moet voldoen. Verder komt er ook informatie over ziektebeelden en behandelmethodieken op de site.
Criteria
Charlotte de Schepper is beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en is nauw betrokken bij de totstandkoming van de site. Ze legt uit hoe mensen een keuze kunnen maken via de site. “Iedereen heeft andere criteria op basis waarvan hij of zij een keuze maakt voor een bepaalde behandeling en een bepaalde zorgverlener. Zo kan de wachttijd een criterium zijn voor de keuze. Iemand anders vindt het belangrijk of de behandelaar een man of een vrouw is. Weer een ander wil graag een zorgverlener dicht bij huis hebben. Dit soort criteria kan de gebruiker van de site invullen, waarna zorgaanbieders zichtbaar worden die passen bij de ingevulde criteria.” Uiteraard kan men meerdere criteria opgeven, in de volgorde van belangrijkheid.
Samen beslissen
De site is niet uitsluitend bestemd voor patiënten. “Een belangrijk doel van de site is dat patiënten samen kunnen beslissen. Samen met een naaste, de huisarts of diens praktijkondersteuner GGZ. Ook kan het zijn dat een patiënt al in behandeling is, maar dat na verloop van tijd een andere zorgverlener geschikter blijkt. De patiënt en de huidige zorgverlener kunnen dan samen de site raadplegen.” Last but not least wordt de site een handig instrument voor zorgbemiddelaars bij zorgverzekeraars, die er veel informatie op één plek kunnen vinden. Bijvoorbeeld over de kwaliteit van de zorg en wachttijden. “Om te zorgen dat verzekerden op de goede plek terechtkomen”, aldus De Schepper.
Patiënt centraal
Het ontwikkelen van een keuzewebsite is één van de punten van de Agenda voor gepast gebruik en transparantie die een aantal partijen uit de GGZ hebben opgesteld in 2015. Inmiddels werken veel organisaties* al een jaar aan de totstandkoming van de site. “Patiëntenorganisatie MIND had al eens een opzet gemaakt die destijds leidde tot een prototype. In het jaar van de transparantie 2016 heeft de minister van VWS subsidie beschikbaar gesteld en daar is MIND, als trekker van dit agendapunt, op ingesprongen. MIND is dus de primaire initiatiefnemer voor de keuzesite. Zowel bij het maken als gebruiken van de site staat de patiënt centraal. En dat is volkomen terecht, want voor hem of haar is de informatie op de eerste plaats bestemd”, vindt De Schepper.
Groot project
De twee jaren die beschikbaar zijn voor het maken van de site, zijn hard nodig. Zo moet de informatie van vele plekken komen. Van bijvoorbeeld dataleveranciers zoals Vektis tot zorgverleners en beroepsorganisaties. Per onderdeel van de site maken betrokkenen een inventarisatie van welke informatie erin moet komen. Een werkgroep stelt de informatie samen die de webbouwer dan weer moet ‘vertalen’ naar de site. Tussentijds beoordelen testpanels de onderdelen die zijn opgeleverd. De Schepper bevindt zich in de kern van het project; het projectteam dat alles aanstuurt. Dat team bestaat uit een vertegenwoordiger van MIND, een onafhankelijke projectleider en De Schepper als vertegenwoordiger van Zorgverzekeraars Nederland. Als de website eenmaal in de lucht is, is MIND beheerder van de site. “Het is interessant om dit project van begin tot eind te mogen meemaken. Het begint met een idee dat gedragen wordt door alle partijen in het veld, dat uitgroeit tot een groot project, met een concreet resultaat. Je voert gesprekken met veel partijen. Ik vind het heel fijn dat ik namens ZN mijn bijdrage kan leveren aan transparantie op basis waarvan verzekerden keuzes kunnen maken” besluit een bevlogen De Schepper.
*) de deelnemende organisaties zijn: MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP), Nederlandse Instituut van Psychologen (NIP), Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), P3NL, NHG/Thuisarts.nl, Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz , Zorginstituut Nederland, Stichting Benchmark GGZ (SBG), Vektis, Werkgroep kwaliteitsstatuut en NZa.
Bron: ZN journaal