Overvecht Gezond, een samenwerkingsverband dat huisartsen en eerstelijnspraktijken in de wijk met elkaar verbindt, heeft een half miljoen euro bespaard, doordat inwoners van de Utrechts wijk Overvecht deelnemen aan het project Krachtige basiszorg. Raedelijn is vanaf 2015 actief betrokken bij de doorontwikkelingen van Overvecht Gezond.
Overvecht bestaat sinds 2006 en werkt aan verbetering van zorg, welzijn en preventie. Raedelijnadviseur Mark Callaars: “Ik heb de gezondheidssituatie van de inwoners van Overvecht geanalyseerd en de impact die dit heeft op de praktijkvoering van Overvecht Gezond en de uitkomsten van zorg.”
Hoge druk op zorg- en welzijnsprofessionals
“Samen met de professionals en praktijkmanagers van Overvecht Gezond hebben we dit model gevuld met beschikbare, bruikbare data en managementinformatie. Een belangrijke conclusie van de analyse is dat de druk op de zorg- en welzijnsprofessionals in Overvecht onverminderd hoog bleef door niet beïnvloedbare demografische ontwikkelingen. Daarnaast bleek dat de zorgzwaarte meer inzet van professionals (huisartsen en ondersteunend personeel) vraagt ten opzichte van de NZA norm en financiering. Met de resultaten van deze door Raedelijn gemaakte analyse is door NIVEL en Zilveren Kruis vervolgens onderzocht wat de effecten van de Krachtzorgaanpak in Overvecht zijn op ervaren gezondheid, kwaliteit en doelmatigheid (triple aim).”
Positieve effecten
Het NIVEL concludeert dat het zeer aannemelijk is dat het project leidt tot duurzame verbetering van de kwaliteit van zorg. Hoewel in de literatuur de effecten van geïntegreerde zorg niet eenduidig zijn, zijn er zeker aanwijzingen te vinden dat de aanpak in de Gezonde Wijk Overvecht positieve effecten kan hebben op de ervaren gezondheid, de kwaliteit en de doelmatigheid van zorg.
Voorbeeldfunctie
De geïntegreerde aanpak in Overvecht wordt gezien als een voorbeeld voor andere wijken in Nederland. Het concept is ook in andere wijken en andere gemeenten toepasbaar. Sinds 2006 is de Gezonde Wijk Overvecht verschillende keren kwalitatief geëvalueerd. Naar nu blijkt, heeft de aanpak geleid tot een relatieve kostenreductie in de totale zorgkosten voor de wijk, vergeleken met andere Utrechtse wijken.
"De zorg- en hulpverleners in Overvecht betrekken inwoners actief bij beslissingen en stimuleren hen meer eigen regie en verantwoordelijkheid te nemen."
Mark: “Wat mij persoonlijk bij dit traject is bijgebleven, is de context waarin de professionals in Overvecht Gezond hun werk doen. De zorg- en hulpverleners in Overvecht betrekken inwoners actief bij beslissingen en stimuleren hen meer eigen regie en verantwoordelijkheid te nemen. Dat is bij deze specifieke populatie best moeilijk en tijdrovend. Toch is dit belangrijk, want er zijn aanwijzingen dat het in kaart brengen van psychosociale problemen in relatie tot de klacht van de patiënt, het inventariseren van het patiënten perspectief, het tonen van empathie en het actief betrekken van de patiënt bij beslissingen gunstige effecten heeft op de gezondheid. Je beleeft dit zelf als je door de wijk fietst of wandelt. Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gemaakt om de juiste ondersteuning en samenwerkingsafspraken tussen zorg en welzijn te kunnen leveren. Toch zijn het uiteindelijk de professionals die dit mooie resultaat mogelijk hebben gemaakt. Een groot compliment voor hen daarom!”
"Het zijn uiteindelijk de professionals zelf die dit mooie resultaat mogelijk hebben gemaakt, een groot compliment voor hen daarvoor!"