Het mooi vormgegeven digitale jaarbericht over 2015 geeft meer inzicht in de inzet van elke ROS in het algemeen en Zorgimpuls in het bijzonder. Hieronder enkele trends en voorbeelden die in elke regio op het bordje van de eerste lijn liggen.
ROS’en bieden advies en begeleiding in de zorg. Ze kunnen landelijk beleid vertalen naar de regionale en lokale situatie. Er is de laatste jaren veel veranderd in de zorg en ondersteuning, dat kan niemand ontgaan zijn. Er is een verschuiving van centraal naar decentraal, van intramuraal naar extramuraal, van ziekenhuiszorg naar zorg en ondersteuning in de wijk, van formele zorg naar informele zorg, van zorg naar zelfmanagement. Tegelijk hebben professionals te maken met de verdere ontwikkeling van de multidisciplinaire inzet, chronische zorg, ouderenzorg, palliatieve zorg, geboortezorg en de geestelijke gezondheidszorg. Tot slot is er de driekhoek huisarts-wijkverpleging-wijkteam: die de toegang vormt tot verschillende zorgdomeinen.
Bij elke ROS van belang
Versterking van de organisatiegraad is essentieel om alles wat er op de eerstelijnszorg afkomt, aan te kunnen. Dankzij de kennis van het totale zorgveld kunnen ROS’en de vraagstukken inzichtelijk maken en professionals ondersteuning bieden. Ze kunnen de verbinding leggen tussen zorg, publieke gezondheid en welzijn. Begeleiding bieden bij het formaliseren van samenwerkingsafspraken. Helpen bij de ombouw van een zorggroep naar integrale ketenzorg. Ondersteunen bij de totstandkoming van nauwere samenwerking in de geboortezorg. De totstandkoming van PaTz (palliatieve thuiszorg) stimuleren. Overleggen tussen verschillende partijen faciliteren. Zorgverleners en gemeenten voorbereiden op hun nieuwe rol. Informatiebijeenkomsten organiseren over de transities.
Lees in het jaarbericht wat ZorgImpuls in 2015 concreet voor de samenwerking in de zorg in Groot Rotterdam heeft kunnen betekenen. Met als motto: ZorgImpuls verbindt, verbetert en versterkt de eerste lijn.
Bericht overgenomen van ZorgenZ